1. juni 2011
En ekstra lang weekend står for døren – Kr. Himmelfartsdag torsdag og fri fredag – så naturligvis er det afsted med campingvognen. Denne gang gik turen til Sverige; med vores tætte placering til Øresundsbroen så er Skåne lige så nemt at komme til som hele Sjælland og da vi har lavet en BroPass aftale er der halvpris på turene over. Dertil kommer at man i Sverige typisk har en enhedspris for plads og personer plus et tillæg såfremt man ønsker strøm. Så selvom den svenske krone er steget i forhold til sidste år så er prisen for en overnatning generelt lidt billigere end i Danmark (se også min bemærkning sidst i denne dagbog om sammenligning mellem danske og svenske pladser).
.jpg)
2. juni 2011 – Kr. Himmelfartsdag
Det er jo ferie – så vi slapper af i dag. Nyder livet ved vognen og på pladsen. Sophus nyder også at der er så meget at se på og holde øje med, samtidig med vores parcel er så stor, at han uden at komme uden for ”vores” område kan have de fulde 5 meter line. Vi nyder morgenmaden i forteltet mens vi ser ud over søen hvor gæs og ænder svømmer rundt med deres kuld af gæslinger og ællinger.
Efter morgenmaden går vi en tur rundt på pladsen. Röstånga Camping er inddelt i 4 områder. Det ældste områder ligger ”nede” og her er det hovedsalig svenskere (og fastliggere) som ligger. På det øvre område, hvor vi ligger, er det udelukkende turistpladser. Det tredje ”område” ligger langs med søens bred og leder op til det 4 og bagerste område, som er det senest anlagte. Dette område lignede typisk der hvor mobilhomes ligger, til gengæld var det også her hvor det bedste og nyeste af servicebygninger ligger.
Om eftermiddagen kørte vi en tur rundt til Höör, derefter sydover, så vi passerer Ringsjon. Vi gjorde holdt ved ”Klinta”, som vel nærmest kan beskrives som et gartneri med speciale i krydderurter, nytteplanter og øvrige grønne planter. Samtidig er der lavet en lille café på stedet. Når man går rundt i væksthuset er der en blandet duft af alle de forskellige krydderurter. Vi (Kasper!) købte dog ikke andet end en enkelt duftgeranie.
Tilbage på pladsen slappede vi af resten af eftermiddagen – rundt omkring var der kommet flere campister, så der efterhånden var fyldt på alle pladser; men da pladserne alle er store følte vi på ingen måde os klemte ligesom der også stadig var masser af plads til bilen og rent faktisk var det muligt for alle at overholde reglen om de 4 meter mellem vognene. Vejret har for øvrigt hele dagen været flot med en smule sol og næsten ingen vind, temperaturen har ligget omkring de 18-19 gr. – vejrudsigten for de næste dage melder at der bliver skruet noget op for varmen
3. juni 2011
Vi havde besluttet os for at i dag ville vi en tur til Lund, for at se den gamle bydel og domkirken – samt handle lidt ind til de sidste par dage. Så da morgenmaden var klaret startede vi bilen og kørte af sted; og helt som lovet var temperaturen nu steget i forhold til torsdag, så vi var rigtig glade for aircon’en i bilen!
Vi parkerede bilen i centrum af Lund og begav os rundt i den gamle bydel til fods. Den gamle del af Lund er rigtig hyggelig at gå rundt i med universitetet og den store katedral som nogle af højdepunkterne. Mens vi var inde i katedralen var organisten i gang på orglet – der er en helt fantastisk lyd og stemning det giver inde i sådan en gammel bygning. Efter besøg i domkirken og en tur rundt i den gamle bydel var vi såmen også parate til at vende tilbage til Röstånga – temperaturen var nu over middag kravlet lige så stille op over de 22 gr.
Så tilbage på pladsen blev stolene og fodskamler sat ud foran vognen og med en flaske vand i hånden tog vi et par timer i eftermiddagssolen – ja d.v.s. Sophus valgte at kravle ind under vognen hvor temperaturen for ham er noget mere behagelig. Da det så også var i dag at den store pool åbnede for sæsonen ville jeg (Anders) svømme nogle baner, når der nu er en 50 m. pool – det er ikke mange steder der er det! Efter 5 gange frem og tilbage (500 meter) i vand der nok er opvarmet, men ikke varmt (vel omkring de 20 gr.) var det helt rart at komme op igen og blive varmet igennem af solen – og så var en is heller ikke helt ufortjent!
Til aftensmad stod den på mørbrad omviklet med bacon med kartofler og salat. Vi nød endnu en fantastisk aften og sluttede dagen med en tur rundt om søen med Sophus.
4. juni 2011
Vejret kan bare ikke blive bedre! Allerede lidt over otte om morgenen er temperaturen så småt på vej over de 20 gr. og vind er der ikke meget af. I dag står den på gåtur i Söderåsen Nationalpark, som ligger lige på den anden side af vejen. Så efter morgenmaden krydser vi vejen og begiver os over på stierne i skoven. Ruterne er ikke afmærket i parken og vi kommer derfor en smule for langt mod vest i forhold til planen, men med kortet finder vi tilbage på rette vej og kommer til Odensjon. Her er en helt fantastisk udsigt fra klippetoppen, hvor vi står, og ned til søen. At stå der på kanten er på en gang fascinerende og skræmmende! Vi fortsætter gennem skoven og går videre mod nordvest så vi kommer til nordsiden af Röstånga by. Her slapper vi af med en is inden vi går de sidste 1½ km. tilbage til pladsen gennem byen. Selve Röstånga har ikke noget særligt at byde på; det er en lille landsby med et supermarked, tankstation og bager, så den er hurtig klaret! Til gengæld er her fred og ro alle steder.
På vej tilbage til vognen passerer vi første indkørsel til campingpladsen og kan se ind at alle (!) har taget turen til poolen i dag, hvor temperaturen nu er oppe omkring de 24 gr. – jo det er blevet sommer i Sydsverige! Turen rundt i nationalparken har taget 2½-3 timer så efter frokosten slapper vi i et par timer og får samlet lidt kræfter. Vi beslutter os så for at vi da også vil prøve at sejle med en kano på søen – så op og leje pagajer og derefter en tur ud på vandet. Det er helt sjovt at være ”barn” igen for en lille time – og Sophus syntes også det er ganske sjovt at være med ude at sejle!
Da frokosten blev lidt senere end vi først havde planlagt ændrede vi på aftensmaden. Det blev til en stor rejemad til os hver med resten af vores pap-hvidvin – der var ikke rigtig nogen af os, som orkede at spise en stor nakkekotelet; heller ikke da temperaturen stadig var i den høje ende.
Hjemrejsedag! Men hold da fast hvor har det bare været super vejr denne miniferie. Vi gav os god tid til morgenmaden og nød det gode vejr, for dels har vi jo ikke mere ca. 1½ times køretur hjem og dels skulle duggen lige brænde af teltet inden vi pakker det ned.
Det tager os efterhånden kun tre kvarter at pakke alt ned så da klokken havde rundet ti var det hele pakket og lagt i bilen. Morgenbadet havde vi med vilje ventet med til efter vi havde pakket, så det skulle lige klares inden vi spændte campingvogne efter bilen. Klokken 11 rullede vi ud fra pladsen og fik afregnet og satte så kursen mod Øresundsbroen og Danmark.
En super Kr. Himmelfartsferie på en rigtig god campingplads i Sverige er slut. Det er bestemt ikke sidste gang vi besøger Röstånga Camping.
Som lovet et par bemærkninger om Danske og Svenske campingpladser - set med vore øjne:
I Danmark virker det som om at pladserne generelt har en lidt højere standard på såvel faciliteter som rengøring, ligesom de enkelte parceller er lidt større. Til gengæld er det indimellem lidt af et puslespil at finde prisen for en overnatning da mange pladser har tillægspriser for rigtig mange ting (plads, person, barn, hund, bad og, hvilket dog i mine øjne er meget naturlig, pris for strøm). Flere steder ser vi også at man tager betaling for brug af kogeplade og/eller ovn. Alt i alt kan disse tillæg løbe op i temmelig mange penge, specielt hvis man er en større familie. Oven i købet oplever jeg at en del pladser ikke har skiltet med disse ekstra priser på deres hjemmesider, så nogle gange kan det komme som en overraskelse når man f.eks. første gang går ned i køkkenet med en gryde med kartofler!
Sverige har langt de fleste steder en enhedspris, som inkluderer alle og alt, undtagen strøm. I de fleste tilfælde har man dog en øvre grænse på f.eks. 2 voksne og 3 børn, derefter skal der betales ekstra. Som en ekstra detalje har der på de svenske pladser, vi foreløbig har været på, været gratis industriopvasker til rådighed. Vi har så til gengæld oplevet at de enkelte parceller er knap så store som i Danmark, samt at den generelle standard på faciliteterne ikke er helt på samme høje niveau som i Danmark, til trods for at antallet af stjerner er det samme.
I Sverige har man derudover også som standard en 4 meter regel mellem vognene, samt en bestemmelse om at trækket skal vende ud til vejen (så man hurtig kan spænde for – mens fortelt sidder på! – og komme væk med vognen i tilfælde af brand). Bortset fra i Röstånga har ingen af disse to regler ikke været overholdt; der har simpelthen ikke været 4 ledige meter mellem vognene og folk har placeret deres campingvogne så de har den bedste udsigt!
Disse bemærkninger er vore oplevelser – er der nogle der har øvrige information er de velkomne til at skrive til os (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) – så vil jeg opdatere med alt relevant information her på siden.