Udskriv
Fredag 20. juli 2012
Så er det sommerferie – og vi skal afsted på camping. Turen går i år til Rhône! Men først det ”korte” stykke til Haderslev, hvor vi tager et pit-stop hos Kaspers forældre. Turen over Sjælland og Fyn forløb uden problemer og vi kunne tydelig mærke at det er ferietid; specielt ud af København hvor vi kørte helt uden stop.
Det tog os godt 3 timer at køre til Marstrup og vi var fremme hos Kaspers forældre lidt i halv syv. Vi hyggede sammen med dem og fik en super forplejning inden vi lidt over 10 gik i seng – vi skal være friske til køreturen gennem Tyskland lørdag. 

Lørdag 21. juli 2012
Op lidt i 6 – Vera sørgede for morgenmad til os og smurte en madpakke til turen. Så 7:15 forlod vi Flemming og Vera og satte kursen sydover. Der var ikke meget trafik på vejene denne lørdag morgen og det gik over ”stok og sten”. Lidt i 10 var vi under Elben og kunne så holde vores første stop syd for Hamburg og samtidig få tanket bilen da vi drejede fra A7 og over på A1 mod Bremen/Osnabrück.
Selvom der er meget vejarbejde på A1 (specielt på stykket mellem Hamburg og Bremer) så var trafikken ikke på noget tidspunkt gået i stå. Med frokostpause og stop til eftermiddagskaffen fik vi kørt godt 700 km. inden vi syntes at det var tid til at finde en plads – Gurli blev bedt om at oplyse om en plads i nærheden og sagde at der var en godt 5 km fra hvor vi var – men det var altså i luftline; køreturen dertil var ca. 12 km. Nå, men af lidt små veje på kanten af bjergene lidt nord for Trier kom vi til en lille by, Waxweiler. Her var der stadig 5-6 km. til pladsen, men pludselig stod der ”Camping” på gavlen af et hus. Kasper var ude af bilen og fik fat i ”campingfatter” – jo vi kunne da godt få en plads for natten, 18€ inkl. strøm. At kalde pladsen for en campingplads er måske lidt vel meget – her er ti-tolv gamle vogne, godt pakket ind af træ og bestemt ikke til at flytte. Men OK der er toilet og bad…
Vi fik lidt aftensmad – kold skinke med en salat til og en øl. Der blev vasket op og så gik vi en aftentur i den lille hyggelige by inden vi gik til køjs trætte efter en god dags march på alt i alt 748 km. I morgen vil vi nøjes med at køre 5-600 km., så det passer med at vi har 2-300 km. tilbage til mandag. 
 

Søndag d. 22. juli 2012
Brrr – i nat savnede vi godt nok vores gåsedunsdyner da temperaturen faldt til omkring de 5 gr. Vi havde jo dog heldigvis strøm på, så gulvvarmen blev tændt og gasovnen lige så. Vi stod op omkring kl. 6 – og måtte så konstatere at vi ikke kunne bruge badet, da der skulle bruges mønter; og det var ikke Euro (der sad et lille klistermærke med 1 DM…) Det blev derfor til en gang etagevask inde vi spiste en hurtig gang morgenmad og derefter satte kurser videre sydpå lidt over 7.
Det første stykke vej var via landevej og gennem kuperet terræn inden vi lidt nord for Trier kom på motorvej igen. Vi fortsatte derefter ind gennem Luxemburg og trak ind på tankstationen lige inden den Franske grænse – og det var vi bestemt ikke de eneste som gjorde. Benzin og diesel er DKK 1,5-2,00 billigere i Luxemburg end i både Tyskland og Frankrig. For dem der kan huske de ”gamle dage” med tankstationen på toppen ved ”Hotel an der Grense” kan gange dette med 5. Men det gik alligevel rimelig tjep da der vel var omkring 20 standere hvor man tankede for derefter at køre frem til et bur hvor der så blev betalt inden bommen gik op og vi kunne køre videre!
Efter denne oplevelse gik det så ind i Frankrig og videre sydpå. Pladsen ved tanken i Luxemburg var ikke interessant, så vi begyndte at lede efter en rasteplads til en pause – men hvor de tyske rastepladser efterhånden er kommet op på et rimeligt niveau, så var det noget anderledes med de Franske: Alt for små og totalt proppede – og så endda med Hollændere! Først ved tredje forsøg lykkedes det at finde en plads hvor vi kunne komme ind. Vi fik strakt benene og luftet Sophus og forsatte så videre. Frokost blev holdt på en plads lige syd for Nancy – og nu var temperaturen komme lidt der op af, omkring de 18-19 gr. Vi fandt bord og bænk i skyggen af nogle store træer og hyggede os så med et par håndmadder; det er jo det, som er så praktisk ved camping at man har sit eget køleskab med! Vi blev enige om, at vi ville køre til omkring kl. 16 i dag og så finde en plads for natten – det passede så med at nåede 80 km. syd for Dijon hvor vi så bad Gurli om at finde en campingplads langs vores rute – hun foreslog den kommunale plads i Tournus, hvor vi lidt i fire holdt foran.
Kasper stillede sig op i køen (af Hollændere!) – som dog på dette tidspunkt ikke var mere end et par stykker foran os – og vi fik en fin plads for natten. Pladsen ligger rigtig nemt for motorvejen og der er pæne, ordentlige bad og toiletter til en rimelig penge (og vi nød at tage et ordentlig bad efter to dages køretur). At pladsen også ligge rigtig for ruten til den Franske Middelhavskyst kunne ses som eftermiddagen skred frem, på et tidspunkt var der 20-25 (Hollændere) i kø udenfor og flere af dem måtte finde anden plads, da de ca. 90 pladser hurtig fik ben af gå på.
Da Kasper tjekkede os ind blev han samtidig gjort opmærksom på, at man skam godt kan drikke vandet fra hanen, men de anbefaler at bruge det til blomsterne og så drikke rødvin i stedet, så det måtte vi selvfølgelig efterleve – vi flottede os med pizza fra deres lille café og en flaske Mâcon rødvin til for den fyrstelige sum af 24€. Sophus fik sin aftentur på området bagved pladsen og langs med Saône floden – her var der rigtig god plads til at også børnene fra campingpladsen kunne spille bold uden at det behøver at foregå mellem vognene inden for hegnet. Vi hyggede os med rødvinen indtil klokken var halv ti og gjorde så så småt klar til at gå i seng – endnu en gang godt tilfredse med en god dag og en vellykket køretur. 
 

Mandag 23. juli 2012
Så er det den egentlig første feriedag! Vi stod op ca. 6:30, fik luftet Sophus og spist morgenmad og kørte ud fra pladsen lidt over otte – her kommer vi gerne tilbage til en anden gang. Foran os ligger godt 300 km. til vores destination Camping Du Lac Bleu i Rhône Alpes nær ved floden Drome. Det eneste tidspunkt hvor vi oplevede voldsom trafik var da vi passerede Lyon – men det var nu ikke noget særligt. Efterhånden som vi kom nærmere mod målet kunne vi både se og så småt fornemme at nu kom bjergene. Det er, for os fra det flade Danmark, altid fascinerende at se – samtidig kørte vi langs med Rhône floden hvilket kun gør indtrykket endnu flottere.
De sidste 80 km. var af almindelig hovedvej gennem Crest og Die. Her kommer vi tæt på de små Franske byer. Vi ankom til pladsen kvart over et – og måtte vente til receptionen åbnede efter middagspausen klokken tre. Pladsen ligger i ca. 500 meter højde ved en lille bjergsø (der af navnet) og med alperne rundt om. Temperaturen ligger her først på eftermiddagen omkring de 26-27 grader, så specielt Sophus syntes det er varmt og holder sig helst i skyggen. Vi benyttede ventetiden til at spise frokost samt gå en lille runde på pladsen for at danne os et indtryk.
Da vi ikke var de eneste som ventede på at tjekke ind, åbnede de i receptionen allerede klokken halv tre og så kunne vi komme ind på plads. Vi har fået en ganske fin plads for enden af en sidevej, i hjørnet ned mod søen. Træerne rundt om os giver god skygge men gør til gengæld også pladsen lidt snæver, så vi var glade for moveren så vi kunne få vognen vendt rigtigt. Efter vi havde fået markisen ud og banket (!) lidt pløkker i den hårde jord kørte vi ind til Die for at handle.
Tilbage på pladsen slappede vi af og nød varmen – Sophus fandt sin plads under vognen, hvor der er en brise og ikke nogen sol. Aftensmaden blev skubbet til omkring kl. otte da vi simpelthen ikke orker at spise når det er så varmt. Inden da var jeg (Anders) lige en tur i søen for at bade – det er koldt lige indtil man kommer under, men så er det dejligt! Vi nød aftensmaden med en kølig flaske rosévin til – med den varme bliver det nok vores foretrukne tilbehør til maden. Her til aften opdagede vi til vores skræk at der er levende musik stort set hver aften fra kl. 20:00 til 22:30 – i dag var det to som kaldte sig ”The Vikings”, og i den grad maltrakterede numre fra Elton John, Dire Straits, Pink Floyd m.fl. Tilsyneladende er Hollænderne på pladsen vilde med det, i mine (ikke specielt musikalske øre) var det tæt på rædselsfuldt! Vi var glade da de holdt op, for det kunne høres meget tydeligt på vores plads med den beliggende vi har – vi håber ikke dem der skal spille de øvrige aftener har samme lave niveau!
 

Tirsdag 24. juli 2012
Det er rigtig dejligt som temperaturen falder om natten – her har været omkring 15 gr. i nat, så vi har fint kunne sove uden problemer. Morgenbrød blev købt i kiosken på pladsen og vi hyggede os med maden i en behagelig temperatur omkring de 17-18 grader kl. 9 om morgenen.
Efter de sidste dages køretur stod den på afslapning i dag, dog ville vi ind til Die igen og gå en tur i byen og samtidig havde vi et indkøb, som skulle klares: Sandaler til mig – for selvom de var fundet frem og sat sammen med øvrige sko der skulle med, så er de ingen steder. Vores bud er at de står på bryggersbordet hjemme i Hvidovre! Nå, men vi kørte af sted efter morgenmaden og parkere bilen ved sydenden af byen og gik så på byvandring. Byen er en typisk fransk landsby med små forretninger og fortovscaféer. Der var to forretninger med sko i byen og det lykkedes at finde et par sandaler til mig; det var helt rart at kunne pakke tæerne ud af tennisskoene - i hvert fald for mig! Klokken havde nærmet sig 13 og vi var lidt sultne og tørstige (selvom vi alle tre havde vand med) – vi slog os derfor ned på en café hvor vi bestilte en salat og cola, alt i mens vi kunne sidde og følge med i livet i byen.
Herefter gik turen tilbage til pladsen og vi kunne på termometret i bilen se at det ikke var helt forkert når vi syntes det var blevet varmt: 33 gr. Så da vi kom tilbage fandt Sophus sin plads under vognen og vi andre fik noget ekstra solcreme på og sad så og nød varmen alt mens vi hældte vand indenbords!
Aftensmaden stod på mørbrad på gril med salat af vandmelon, feta og løg – dejligt let og friskt her i varmen (vi er nu kommet ned på 27 gr.)! Dog kneb det igen her til aften med at få roen, da der var rigtig høj musik fra et udendørs diskotek ved restauranten – det står åbenbart på hver aften fra 8 til 11 og der spilles så højt at det kan høres over hele pladsen, og specielt der hvor vi ligger. Det var ikke lige den stemning vi havde håbet på med en beliggenhed til en sø og midt mellem bjergene; vi kan dårlig føre en normal samtale og det er helt umuligt at høre cikaderne! 
 

Onsdag 25. juli 2012
Vi var begge godt irriteret over larmen de to foregående aftener – så en rask beslutning blev taget: Vi flytter plads! Så må indskud/depositum være tabt, vi vil ikke have vores ferie ødelagt. Jeg havde – desværre først efter der var bestilt plads på Le Lac Bleu – fundet en rejsebeskrivelse på ”Rullevognens” hjemmeside (www.rullevognen.dk/side.asp?Id=54063) hvor de var på den kommunale plads i Sisteron, kun 95 km. SØ for hvor vi er. Så der blev ringet og de kunne godt have os i de kommende 7 dage – og så fik vi ellers pakket sammen, efter de to dyreste overnatninger vi nogensinde har givet, men som vi begge er enige om, så er selve ferien for dyrebar til at vi vil have den ødelagt. Så lidt over ti kunne vi trille ud af pladsen en erfaring rigere og noget fattigere i kontanter. Fremover booker vi ikke plads i forvejen uden at have erfaring fra andre campister!
Nå – men turen til Sisteron var nu ret fantastisk. Fra ca. 450 m. højde gik det op i 1.100 m. via D93/D993 over Col de Cabre – en flot tur hvor Skoda’en fik lov til at arbejde lidt med vognen bagefter; men det gik nu helt uden problemer. Vi var fremme ved pladsen 13:20 – men måtte naturligvis vente til receptionen åbnede efter middagspausen kl. 14:30. Vi gik lidt rundt på pladsen for at danne os et indtryk og kunne med det samme se, at det er det helt rigtige vi har gjort: Her er en hel anden ro og samtidig imødekommenhed fra alle på pladsen; folk hilser og smiler – her er man for at slappe af og nyde roen.
Vi bliver tjekket ind og får en dejlig plads tæt på den ene (store) servicebygning. Platantræerne på parcellen giver god skygge – hvilket også er nødvendigt, da solen bager ned og der er omkring 33-34 gr. i skyggen! Vi får også varmen da vores mover begynder at drille i den ene motor; vi har en kraftig mistanke om at et snekkegear er røget, da det lyder som en gammeldags skralle, når motoren kører fremad; det må vi få lavet når vi kommer hjem (når vi engang skal have en anden campingvogn bliver det ikke en mover fra Kronings, det er nu anden gang den går i stykker). Strabadserne med at få vognen på plads er næsten ved at slå os ud i varmen og jeg når faktisk at blive ret utilpas; men efter ca. 1 liter vand, 1 dåse cola og 3 skiver vandmelon er væskebalancen genoprettet!
Efter at det hele er kommet på plads finder vi et Super-U marked og får købt ekstra ind af vand og lidt let til aftensmad – vi er nød til at købe ind i små portioner, da køleskabet i vognen ikke rigtig kan følge med når temperaturen ryger helt op omkring de 35 gr.; men sådan er det – det er vi klar over og vores køleboks med kompressor er væsentlig bedre (men også lidt mindre). Mens jeg tager en dukkert i poolen på pladsen, så bestiller Kasper morgenbrød til i morgen tidlig og vi finder tilbage til vognen for at nyde aftenen – og roen – og glæder os til de næste par dages udflugter; på programmet står bl.a. Mt. Ventoux, pavebyen Avignion og en tur med kogletoget fra Digne-les-Bains til Nice; det skulle være en fantastisk flot tur gennem Provence. 
 

Torsdag 26. juli 2012
Det var varmt i nat – først omkring kl. 2 var temperaturen faldet så det var til at holde ud når man skal sove. Til gengæld er her en behagelig temperatur om morgenen, lige under de 20 gr. I dag vil vi på bytur i Sisteron om formiddagen – inden det bliver for varmt og derefter tager vi turen på til toppen af Mount Ventoux. 

Sisteron er en hyggelig gammel by med en borg/citadel på toppen. Vi travede rundt i byen og så på de små forretninger. Herefter gik vi op til indgangen til citadellet, men blev enige om, at det må blive en anden dag vi besøger det – klokken er nu over 11 og temperaturen er steget til omkring de 30 gr., så både vi og Sophus syntes det er ret varmt at gå rundt. Så tilbage til bilen og så begynder vi køreturen ind og op mod Mount Ventoux.
Vi kører ind af D946 langs med floden Jabron – der er nu ikke meget vand i i øjeblikket, kun noget der mest af alt minder om et lille dansk vandløb! 

På den første del af turen kommer vi gennem et par mindre pas – Col de la Pigiére (968 m.) og Col de Macuègne (1.068 m.) – inden vi kommer til byen Sault, som ligger i ca. 700 m. højde; det er bakke op og bakke ned, og endnu mangler vi over 1.200 m. inden vi er på toppen. Det første stykke (ca. 20 km.) fra Sault mod Mount Ventoux er svagt stigende, men de sidste 6 km. går det stødt opad. Vi kører i bil, men der er mange, i alle aldre, som leger Tour de France og tager turen på cykel. Da vi er næsten ved toppen står mindesmærket over cykelrytteren Tom Simpson, der i 1967 faldt bevidstløs om og døde da netop Tour de France var på vej over Mount Ventoux. At doping bar en del af skylden er en hel anden side af sagen. Vi gør holdt på toppen og nyder udsigten mens vi spiser vores medbragte frokost – temperaturen her er ganske behagelig, 24 gr. og udsigten ganske betagende. Turen hjem går af samme vej som ud – skal vi en anden vej kommer vi alt for langt mod vest og med stort set kun bjergveje vil det tage alt for lang tid. 

Vi er tilbage i Sisteron ved 5 tiden og gør lige stop ved supermarkedet for at købe lidt småting (Kasper går ind, mens Sophus og jeg bliver i bilen; her er så varmt at vi ikke kan forlade Sophus i bilen).

 

Tilbage på pladsen tager jeg en dukkert i poolen for at blive kølet lidt af og så får jeg fat i en kode til internettet og skrevet til Kronings om vores mover (vi skal gerne have den lavet i de 14 dage vi er hjemme inden vi skal have vognen på plads på Enø d. 17. august).  Igen i aften nyder vi roen og slapper af – kan nu heller ikke så meget andet da temperaturen bliver ved med at ligge over de 30 gr. indtil efter otte. Vi har ikke lyst til det store tunge måltid når det er så varmt, så Kasper laver en lækker salat med resterne af den mørbrad vi fik forleden og det sidder vi så udenfor og nyder med en flaske kølig rosévin. Alle vinduer og tagluger står åbne i vognen så vi kan få temperaturen lidt ned inden vi lidt over elleve går til ro. 
 

Fredag 27. juli 2012
Hviledag! I dag vil vi bare slappe af. Efter morgenmaden kører vi ind og får handlet. I syntes måske vi tit er inde for at handle, men det er helt bevist da det at holde mad koldt i et absorptionskøleskab i 30-35 graders varme ikke er særlig nemt – det kan kun køle 20-25 gr. ned under omgivelsernes temperatur.
Nå, men helt holde os i ro kan vi dog ikke – så om eftermiddagen syntes vi at vi skal prøve at finde et sted hvor vi kan komme ud til en flod og få dyppet tæerne og ikke mindst givet Sophus en kølig dukkert. Vi kører lidt nord-øst ud fra Sisteron af D951 og finder et sted ved floden Sasse, hvor det er muligt for os at komme ned til den smule vand, som der er floden. Til at begynde med syntes Sophus ikke det er at rart at komme i vandet, men til sidst går han rundt ud i floden og nyder det kølige vand.
Vi kører tilbage af D304 og kommer ind til Sisteron fra nordsiden og ser nu at her er der et stort indkøbsområde – så ved vi det til de øvrige dage.
Tilbage på pladsen bliver det til solbadning, en tur i poolen, og til aftensmad nok en salat (denne gang med tun og æg) – hertil vores næsten obligatoriske flaske rosévin.
Her til aften er der - i modsætning til på Le Lac Bleu - stille authetisk Fransk visemusik på pladsen - rigtig hyggeligt, selvom vores franske ikke strækker til at forstå noget af teksten, så er stemningen rigtig fransk og sydlandsk; dette passer helt til både stedet og aftenen. 
 

Lørdag 28. juli 2012
Står op omkring kl. 7:30, da vi i dag har turen med Kogletoget fra Digne-les-Bains til Nice på programmet. Der er ca. 45 km. til Digne fra hvor vi er – turen er af rigtig god landevej, hvor selv os fra nord syntes det er OK at køre de 90 km/t som det er tilladt her i Frankrig! Så da vi kører fra pladsen allerede kl. 9:15 er vi i Digne lidt over ti. Der er fin mulighed for at parkere lige ved stationen og vi har derfor god tid til at gå lidt rundt, få købt billetter til toget og så ellers vente til der er afgang kl. 10:55.
Turens første del over Thorame-Haute, Annot og til Entrevaux er klart den flotteste del af turen. Her går det gennem tunneler og viadukter, af gamle sten- og metalbroer, op og ned med en moderart fart, men dog i et moderne tog. Det er svært at beskrive turen i ord, men til dem, som selv vil tage den på et tidspunkt, så vil vi nok foreslå at man nøjes med turen fra Digne til enten Annot eller Entrevaux. Den del tager godt 1½ time og er rigtig flot og der hvor der virkelig er noget at se ud på fra toget. Det sidste stykke til Nice er skam også flot, men slet ikke i samme kaliber – og så bliver over 3½ time hver vej altså lidt lang tid!
Vi havde et ophold på godt 2½ time i Nice inden turen tilbage – det er alt for kort tid til at man kan nå noget som helst i en by af den størrelse som Nice er. Her ville vi have haft meget bedre fornøjelse af at have været stået af toget i f.eks. Entrevaux, nydt eftermiddagen i den lille bjerglandsby, spist en hyggelig frokost på en café og så taget toget tilbage – nu blev det lidt ingenting i Nice! Nå, det ødelagde nu ikke oplevelsen – og slet ikke da vi hjemad satte os i den forreste del af toget – for i modsætning til mange andre tog, så er lokoførerens kabine kun adskilt af et glasparti, så fra den forreste sektion af toget kan man se både til siden og fremad (og så var tog og vinduer blevet vasket, så man kunne se ud af vinduerne!)
Vi var tilbage i Digne kl. 20:41 og havde så de ca. 45 km. køretur tilbage til Sisteron. Da vi ikke selv vil til at lave mad så sent stoppede vi ved en af Pizza-vognene i Sisteron by og købte en pizza med hjem – den sad vi så og nød udenfor campingvognen med en flaske vin til; en lang, men også god feriedag er slut. 
 

Søndag 29. juli 2012
I dag skal vi ingenting – ud over at vi lige skal have handlet ind til formiddag inden det bliver for varmt, for så kan Sophus nemlig bliver i campingvognen mens vi er i supermarkedet (campingvognen er om formiddagen dejlig kølig, hvorimod bilen, når den holder på en p-plads, jo med det samme bliver glo hed). 
Vi får købt lidt pålæg og kød til aftensmad og kører tilbage til pladsen. Herefter er den næsten ren afslapning resten af dagen – kun tøjvask står på programmet. 
Ellers blev det udelukkende solbadning og en tur i poolen. 
 

Mandag 30. juli 2012
Efter morgenmaden ville vi ind til Sisteron og så op og se Citadellet. Ved indgangen tjekkede vi om vi måtte have Sophus med; og her var beskeden at det måtte vi naturligvis gerne – så vi nød alle tre nogle gode timer med at gå rundt og se hele bygningsværket. Man mener at de første mennesker har slået sig ned på bjerget i tiden omkring Kristus, men der er intet tilbage fra den tid eller det efterfølgende romerske mini-palads. Resterne af citadellet er en sammenblanding fra forskellige perioder, med dele tilbage fra 1200-tallet – borgen har gennemlevet mange krige og ”mødt” mange personer, herunder Napoleon. Som militær installation har det endda været brugt af tyskerne under 2. verdenskrig, hvor politiske fanger blev interneret på slottet. I juli 1944 befriede ”The Resistance” fangerne og efterfølgende blev en stor del af citadellet ødelagt under de allieredes bombninger i august 1944.
Efter krigen lå hele citadellet ødelagt hen indtil 1956, hvor en lokal forening blev dannet – denne har så siden, i samarbejde med byen Sisteron og under vejledning af Den historiske Kommission genopbygget flere dele af borgen, herunder kapellet på toppen, så det i dag fremstår delvis restaureret. Nu om dage bliver der bl.a. afholdt klassiske koncerter med nationale såvel som internationale solister.
Efter turen rundt på borgen havde sulten meldt sig, så vi fandt en café nede i byen, hvor vi kunne sidde i skygge og nyde en let frokost. Herefter var det tilbage til campingpladsen og nyde resten af dagen og varmen, en god oplevelse rigere. 
 

Tirsdag 31. juli 2012
Vores sidste dag i Sydfrankrig i denne omgang – varmen er stadig intens om dagen, hvor vi kommer op omkring de 33-35 gr. hver eftermiddag. Vi havde jo egentlig planlagt at vi skulle besøge Avignon, men da vi nu kom til at bo på pladsen i Sisteron, og dermed lidt længere mod øst, valgte vi Avignon fra i denne omgang; vi orkede faktisk ikke rigtig mere end 200 km. hver vej i denne varme, så det må bliver når vi engang kommer til Sydfrankrig og forhåbentlig til den tid finder en plads nær Rhône floden.
Ellers er dagen i dag gået med at få taget noget sol – vi er jo nød til at se ud som om vi har været i varmen; og det er nu også ved at kunne ses (specielt hos Kasper, men sådan er det jo altid)! Vi tog en eftermiddagstur ud til Super-U dels for at få købt lidt lækkerier med hjem til på lørdag, hvor vi skal holde Fransk aften hos Kaspers forældre, samtidig fik vi tanket bilen og ikke mindst vasket den da den var blevet godt støvet og det efterhånden kneb noget med at se ud af sideruderne. Til aftensmaden fandt vi nogle fine lammekoteletter, som vi skal have på grillen, sammen med lidt kartofler og en salat + vores obligatoriske flaske rosévin. Inden vi gik i seng fik vi pakket alt udenfor ned, så vi er klar til afgang i morgen tidlig. 
 

Onsdag 1. august 2012
Hjemrejse – vi ville køre tidligt, da vi gerne vil nok et godt stykke op mod Tyskland inden dagen er omme. Så derfor stod vi op kvart over seks, fik badet og spist morgenmad. Herefter skulle moveren stå sin prøve – og den har det ikke godt i højre side, hvor den næsten ikke kan køre fremad; til gengæld kan den sagtens køre baglæns! Det lykkedes dog at få campingvognen drejet ud fra hjørnet så, det kunne blive hægtet på bilen – og ca. tyve minutter over syv var vi kørende ud fra den dejlige plads i Sisteron.
Vi havde overvejet lidt hvad vej, som ville være nemmest/smartest at tage – nu var vi over i det sydøstlige hjørne af Frankrig, så sammen vej hjem som ud var udelukket. Derfor blev det turen via Col de la Croix Haute (1.179 meters højde) og derefter ned mod Monestier – en utrolig flot køretur af fin vej op igennem Alperne. Efter Monestier fanger vi så motorvejen og fortsætter rundt vest om Grenoble mod Lyon, som vi dog helt kører øst om denne gang videre op mod Bourg-en-Bresse, rundt om Dole og derefter over til Alsace – vores plan var nemlig at vi ville nå til Ribeauville og overnatte på ”Pierre de Cumbertin”; men det blev så ikke helt sådan det kom til at gå. Godt nok var der ledige pladser da vi nåede pladsen kl. 16:45, men ingen hvor der måtte være hund. Da klokken dog ikke var mere blev vi enige om, at fortsætte videre op gennem de små byer i Alsace og så lade ”Gurli” komme med nogle andre forslag – vi enten derfor på en lille plads i byen Saint-Pierre. Pladsen er som sagt ikke særlig stor, vel omkring 20-25 pladser, men der var ikke særlig mange. Til gengæld var modtagelsen hjertelig, bad og toiletforholdene fine og rene (forholdsvis nye) og vi kunne bare vælge den plads vi ville have. Vi kunne derfor placere vil og campingvogn så vi ikke behøvede at spænde fra (hvilket vi så lige gjorde, da vi ellers ikke ville være i vatter – men det var bare lige med trækket over kuglen, så der ikke var behov for at bakke til i morgen tidlig). I receptionen spurgte vi efter et fornuftigt sted at spise i byen og blev anbefalet at gå på Brasseriet. Nu skal det siges at Saint-Pierre ikke er særlig stor og der vel kun er 3-4 spisesteder, men til gengæld må vi sige at maden på Brasserie Artisanale ikke fejlede noget. Der ud over har restauranten også sit eget microbryggeri, så øllen til maden smagte også rigtig dejlig. At stedet er i orden kunne vi se ved at der kom mange lokale i løbet af de par timer vi sad og hyggede med vores mad.
Vi var tilbage ved vognen ved ti tiden og ville gå forholdsvis tidlig i seng, så vi kunne være veludhvilet til i morgen, selvom temperaturen stadig lå omkring de 25-26 gr., men… sådan ville moder natur det ikke! Kvart over elleve begyndte det at blæse kraftigt, rigtig kraftigt! Vi havde, pga. temperaturen, alle vinduer åbne, så gardinerne lå nærmest vandrette af vinden – så op og få lukket vinduer i så vi ikke ”blæste ud af vognen”. Herefter kom der så også tordenvejr ind over os, og det bryder Sophus sig ikke om – så mens vinden hylede i træerne omkring, gøede Sophus! Heldigvis varede det ikke så længe; ca. 1½ time så var det drevet over – personligt har jeg ikke så meget i mod regn og torden når jeg er på camping, vinden syntes jeg til gengæld er rigtig ubehagelig da der ikke er så meget man kan gøre. Nu havde vi heldigvis hverken telt eller markise ude, så det var kun vognen det rykkede i. Men som sagt efter 1½ time drev det over og der kom kun derefter kun et par små regnbyger resten af natten – og tak for det! 
 

Torsdag 2. august 2012
Sov lidt længere efter nattens uvejr og stod derfor først op lidt i otte – så må vi nå så langt vi orker; vi har trods alt to dage til de sidste godt 1.000 km. til Haderslev. Vi fik spist morgenmad stille og roligt og kørte afsted fra pladsen kvart over ni. Vi havde besluttet at vi ikke vil turen rundt om Strassbourg og derfor trak vi over mod Offenbourg på den tyske side og fangede 5’eren mod Frankfurt A.M.. Nu er det så den klassiske vej op gennem Tyskland af først 5’eren og derefter 7’eren. Trods megen vejrarbejde på den første del af 5’eren indtil Mannheim, så gled trafikken uden problemer. Turen over de ”store” bakker ved Kassel gled også helt smertefrit (de er nu ikke så voldsomme – når nu vi også har prøvet kræfter med campingvognen i de Franske Alper).
Vi var lidt møre efter nattens uvejr, så list syd for Hannover besluttede vi os for at stoppe for dagen (efter omkring 600 km. – så lidt over 400 km. har vi til fredagen). Vi fandt derfor en Autohof, hvor vi sagtens kunne få lov til at holde for natten for 7,50 €. Vi har placeret os mellem lastbilerne (og ikke ved siden af kølevognene, men der i mod de almindelig godstransporter, så er vi nemlig fri for larmen fra en kølemotor hele natten). Aftensmaden blev købt på restauranten og vi gik herefter tidligt i seng – lastbilerne starter også tidligt om morgenen så vi skal nok blive vækket i god tid! 
 

Fredag 3. august 2012
Der har faktisk været meget stille på autohof’en hele natten, bortset fra, at vi selvfølgelig hørte de første lastbiler starte og køre omkring kl. 4 – men det var nu ikke anderledes end at vi lagde os om på den anden siden og sov videre et par timer indtil klokken blev seks. Herefter fik vi klaret morgenbadet på ganske fine baderum (tæt på at være de pæneste på hele turen – så ikke noget ondt om truckerne her fra) og så et hurtigt morgenmåltid inden vi lidt i syv trillede af sted videre nordpå.
Vi holdt et par pauser på en af de klassiske rastepladser – Braunautal; den kan jeg huske tilbage fra da jeg var barn og på ferieture til Frankrig med mine forældre! Lidt i 12 var vi grænsen og holdt så ind ved Scandinavian Center for at handle lidt inden vi tog de sidste 50 km. op til Haderslev og Kaspers forældre.
En dejlig og ikke mindst varm ferietur er slut – nu vil vi hvile ud weekenden over i Sønderjylland, og bl.a. lave en ”Fransk Aften” med familien, få rengjort campingvognen ind- og udvendigt, og så bliver den sat på værksted i Køge på vejen hjem for at få lavet moveren – vi har været i kontakt med Kronings og værkstedet via mail, så det burde være på plads. 
 

Billedgalleri
Her er flere billeder fra vores tur til Rhône Alpes/Sisteron 
 

Efterskrift – hvad har vi lært til næste tur
Vores lille intermezzo med skift af plads i Frankrig har lært os at vi fremover ikke vil booke/betale på forhånd – der er næsten altid til at få en plads på en campingplads når man, som vi, ikke har specielle krav til vandland, udstyr m.m. Samtidig vil vi fremover nok også kun vælge samme plads for f.eks. 3-4 dage og så rykke videre så vi har en ny base til nye udflugter. Endelig så skal vi have noget A/C til campingvognen hvis vi skal ligge et sted med 30-35 grader – det andet er for varmt til at vi kan holde det ud.
Og så den sidste ting: Selvom Sophus er den mest eksemplariske hund at have med, så tror vi nu nok, at det var sidste gang han var med. Det giver lidt udfordringer at komme rundt og se noget når han skal med – og dels skal han ikke efterlades i campingvognen (selvom han ikke siger noget og bare sover) eller i bilen; begge steder bliver der meget nemt alt, alt for varmt. Så til næste års sommerferie kommer han nok på ferieophold hos mormor og morfar i Haderslev – og det tror jeg ikke Sophus er spor ked af!